Folyamatosan remek programok várnak minket októberben a Tisza-tónál

Megosztás

Az ősz rengeteg kikapcsolódási lehetőséget tartogat, és az októberi programok a Tisza-tónál éppen olyan színesek, mint ilyenkor a természet. Már szombattól kiváló elfoglaltságokat találhatunk a közelben.

Október 14., szombat: Őszköszöntő Tiszafüreden
Családi, kulturális rendezvény az ősz jegyében a tiszafüredi Fő téren. A látványok felvonulás 14 órakor indul a sportcsarnok elől, majd este 19 órakor batyus bálon lehet közösen bálozni.

Október 21., szombat: Kemencés szombat Poroszlón
A Poroszló Turizmusáért Egyesület által rendezett poroszlói Kemencés Szombaton eddig is minden alkalommal ínyencségek kóstolására nyílt mód, azonban idén ötleteivel, kreativitásával talán az eddigieken is túltesz az az öt falusi vendégfogadó vendégház, amely szeretettel várja az érdeklődőket. A zsebes hústól a töltött káposztáig, a marharagu levestől a csülkös körömpörköltig vagy a házi fonott kalácsig lesz itt sok minden.

Október 21., szombat: Nagy Sarudi Tökölő Nap
A tök köré építik a Varsa Élményporta, Sarud új közösségi központjának következő hagyományőrző rendezvényét.
A Sarudi Tökölőnap programelemei: tökös sütemények versenye, főzőverseny a tök körül, tökfaragó verseny, tökös teke, Sarud legszebb töke, Sarud legnagyobb töke.
Vendéglátás: tökből készült ételek, sült tök és egyéb sparhelten készült finomságok, sarudi street food, pirítós kenyér kenegetőkkel
Kísérőprogramok: töklámpásverseny / legszebben díszített ház, vadliba-vigadalom (séta a parton), őszi csónaktúra a Bölömbika kilátóhoz, lovas kocsikázás, ingyenes Tisza-tavi Horgászmúzeum-látogatás, ingyenes Apraja Farmja-látogatás
Kísérőrendezvények: a Sulyom Tájétterem legtökösebb séf ajánlata, whiskey-est a Sulyom Tájétteremben
További részletek az eseménynél, ide kattintva.

Október 21., szombat: Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep, Kézműves vásár és Darufesztivál
A Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, amikor is az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre.
A rendezvényre érkezők testközelből találkozhatnak a pásztorok állataival – magyar racka juhokkal, nóniusz lovakkal, négyökrös bivalyfogattal, hatökrös magyar szürke szarvasmarha fogattal is, akik juhászaink, csikósaink és gulyásaink társaságában elvonulnak az érdeklődők előtt.
Az egész napos rendezvény során kézműves vásár, bográcsban főtt pásztorételek és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Darufesztivál programjának keretein belül természetismereti játékok és kézműves foglalkozások várnak mindenkit.
A rendezvényen ez előző évben újra felelevenített pásztortűzgyújtás hagyománya idén is életre kel, amellyel a pásztorok a legeltetési szezont búcsúztatják.
További részletek az eseménynél, ide kattintva!

Október 27., péntek: Tisza-tó Fishing Tóleengedő Baráti Pergető Találkozó
A tóleengedés kicsit később indul, de pár éve úgy határoztuk, hogy kicsit előbbre hozzuk a rendezvényt, bízva abban, hogy jobb idő fogad bennünket.
A pergetőtalálkozó nem verseny, hanem egy jó hangulatú horgászhétvége, ahol a cél, hogy kipihenjék az év fáradalmait, és gondtalanul, kulturált körülmények között feltöltődve horgásszanak, beszélgessenek, bulizzanak és jókat egyenek a résztvevők.
További részletek az eseménynél, ide kattintva!

Október 28., szombat: Faragott töklámpások versenye Poroszlón
Ugyan csak a helyiek nevezhetnek a faragott tökükkel, de ezeket bárki megtekintheti. Október 28-án, szombaton este a helyiek által faragott tökökkel Poroszló főutcáját fogják kidíszíteni a mentőállomástól az Aranyosi Dombi Udvarház Étteremig tartó szakaszon, ami minden évben nagyon látványos szokott lenni.

Október 28., szombat: Füstifeszt Tiszafüreden

(Forrás: ilovetiszato.hu)

Kapcsolódó cikkek